Desničari, konzervativci i klerikalci vode politiku Plenkovićeve vlade i odlučuju o životima žena u Hrvatskoj

Na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Karolina Leaković, uz predsjednika SDP-a Davora Bernardića i saborskog zastupnika Joška Klisovića, pozvala je vladajuće na žurnu ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.
Podsjetila je pritom na obećanje predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, još iz proljeća 2017. godine, kako će u saborsku proceduru hitno uputiti prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije odnosno konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji. “Jasno nam je da su pritisci klerikalno-konzervativnih moćnika na HDZ i Vladu ogromni. Svima je poznato koliki utjecaj pripadnici nekih konzervativnih udruga imaju na politiku Vlade – zadnji je primjer prijedlog Obiteljskog zakona,” naglasila je Leaković, nastavljajući:
“Gospodin Plenković očito nije znao što piše u tome zakonu, on nije niti znao tko mu sjedi u radnim grupama pa je taj prijedlog, nakon snažnog pritiska javnosti, ekspresno povukao. Ništa se nakon toga, međutim, nije dogodilo. Na istaknutim mjestima u radnoj grupi idalje su perjanice konzervativnog pokreta i desničarskih udruga.
Jasno je da je Vlada slaba i da se zahtjevima udruga poput Vigilare, U ime obitelji i cijelog spektra desničara, premijer, vlada u cjelini, HDZ i njegovi koalicijski partneri ne mogu a očito niti ne žele suprotstaviti.
Tako zaključujem da politiku vlade u dijelu koji se odnosi na živote žena, na obitelj, rodnu ravnopravnost vode najrigidniji desničarski krugovi.
Ne znamo što je gospodin Plenković obećao udruzi Vigilare, udruzi U ime obitelji, pripadnicima desnice u Hrvatskom saboru i šire. Možda im je obećao da će pogaziti svoje obećanje otprije sedam-osam mjeseci kada je najavio žurnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.
Mi ga ovom prilikom podsjećamo kako Hrvatska mora ratificirati Konvenciju, jer žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja ne mogu biti i žrtvama premijerovih političkih dogovora s Batarelom, Željkom Markić, s desnicom.
Premijer možda ne zna, zato vrijedi podsjetiti: Svaka treća žena u Europi starija od 15 godina bila je žrtvom fizičkog ili seksualnog nasilja
Više od polovice žena u Europi doživjelo je neki oblik rodno uvjetovanog nasilja, to znači da su bile napadnute, ozlijeđene ili ubijene samo zato što su žene
U 2016. godini u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast ubojstava žena u zadnjih sedam godina,
Od strane bliskih muškaraca život je izgubilo 16 žena.
Istanbulska konvencija ili Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji ima za cilj stvoriti zakonski i financijski okvir za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, kao i za pomoć žrtvama nasilja, u najvećoj mjeri ženama.
Pitanje je zašto premijeru i Vladi nije stalo do toga da se život žena u Hrvatskoj poboljša.
Zašto Vladi i premijeru, HDZ-u i partnerima nije stalo do žena, do naše fizičke, zdravstvene, ekonomske sigurnosti.
Premijer možda ne zna, ali Hrvatska je, prema indeksu o rodnoj ravopravnosti na samom začelju Europske unije. Žene u Hrvatskoj žive loše, u tom su neslavnom društvu s nama još i Grčka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.
Nakraju, ali ne manje važno, još uvijek nemamo novu Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova, a zadnjoj je rok istekao 2015. godine. Kako je to moguće?
Kada će Hrvatski sabor ratificirati Istanbulsku konvenciju, pitanje je na koje gospodin Plenković ne može dati odgovor. Taj odgovor je naime u rukama Batarela i ostatka desničarske ekipe koja određuje smjer politike hrvatske vlade i mnogo važnije, koja određuje kako će žene u Hrvatskoj živjeti.
Za nas u Forumu žena to je neprihvatljivo. Protiv onih koji ženama žele uskratiti prava borit ćemo se i nadalje svim sredstvima,” zaključila je Leaković.