Izjava povodom crkvenog kongresa o forenzičnoj ginekologiji

Pravo žena na javno financiranu, sigurnu, visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, osobito kad je riječ o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, kao i pravo žena na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu ovoga su vikenda – iznova i neskriveno, u Hrvatskoj ponovno dovedeni u pitanje.

Svoj su obol tome dali predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović i uzoriti kardinal Josip Bozanić, kao visoki pokrovitelji 1. Hrvatskog kongresa forenzične ginekologije i perinatologije u Topuskom, te sisački biskup Vlado Košić, kao sekundant.

Pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović ovom navodno liječničkom, a zapravo crkvenjačkom skupu, potvrđuje kako ne griješimo kada upozoravamo na urušavanje statusa žena u Hrvatskoj, na klerikalizaciju društva i uplitanje crkve u žensko tijelo i ženska ljudska prava.

Gospođi predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović žene poručuju – neće proći!

Žene u Hrvatskoj predstavnicima klera poručuju – prste dalje od našega tijela, prste dalje od naših prava!

Niti jedna crkva, desničarska vlast ili mizogina nevladina organizacija nema pravo odlučivati o autonomiji naših tijela. Kad god su se crkvenjaci i desničari petljali u živote žena, proglašavane smo vješticama, proganjane i spaljivane.

Desničarima zato poručujemo – prste dalje od naših tijela, prste dalje od naših prava!

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zalaže se za otvoreno, tolerantno, solidarno te zdravo i nenasilno društvo u kojemu će se voditi politička rasprava o unaprjeđenju seksualnih i reproduktivnih prava žena, a ne njihovom ograničavanju.