Izjava SDFŽ-a uz izdavanje kontracepcijske pilule ellaOne

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zalaže se za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda, kao i za društvo utemeljeno na otvorenosti, toleranciji i nediskriminaciji te se otvoreno protivimo svim negativnim pojavama koje nas vraćaju korak unatrag.

Mi kao socijaldemkoratkinje tražimo punu zaštitu ostvarenja prava žene na reproduktivno zdravlje i prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece, što je sastavni dio našeg programa i ljudskih prava žena za koja se borimo.

Uslijed objave smjernica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) za izdavanje kontracepcijske tablete ellaOne, pozivamo Ministarstvo zdravlja da javnosti ponudi jasnije viđenje potrebe ispunjavanja formulara prije izdavanja lijeka. Budući da se radi o hormonalnoj terapiji koja, sigurno je, ima svoje nuspojave, izrazito je važno da javnost bude jasno upoznata s cijelom procedurom izdavanja tablete. Također je važno da javnost sazna je li i u slučaju nekih drugih hormonalnih terapija potrebno ispunjavati slične formulare prilikom izdavanja lijeka bez recepta.

U slučaju da se formular mora ispunjavati, važno je da sadržava samo medicinski opravdana pitanja te da se izbace suvišna pitanja koja zadiru u osobno, a s čime se slažu i stručnjaci specijalisti.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske osuđuje „samozvani priziv savjesti“ farmaceuta koji imaju mogućnost na taj način odbiti izdati lijek za kontracepciju.

Znači li to da se, na primjer, može dogoditi i da trgovci u dućanima jednoga dana ne budu htjeli prodati dostupnu kontracepciju za muškarce jer se to protivi njihovoj savjesti?

Kada se radi o reproduktivnim pravima žena, priziv savjesti je omogućen isključivo liječnicima, ali čak i tada javne bolnice moraju omogućiti obavljanje pobačaja u svojim ustanovama, bez obzira imaju li njihovi liječnici dvojbe oko toga ili ne.

Ljudska prava su neotuđiva i nitko ih ne smije ugrožavati pa tako ni  farmaceuti u ljekarnama kojima je osnovni posao da izdaju lijekove, uvažavajući pritom važnost da na primjeren način upozore na nuspojave koje određeni lijek može izazvati, bez obzira na to o kojem se lijeku radi.