Vlada namjerava zabraniti pobačaj

Na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a, v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Karolina Leaković, uz saborskog zastupnika SDP-a Joška Klisovića, upozorila je na namjere Vlade Republike Hrvatske da zabrani pobačaj te na neprihvatljivu politiku urušavanja ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj. Istaknula je kako je pravo na slobodno odlučivanje o vlastitu tijelu pravo svake žene, barem zasad zajamčeno zakonima Republike Hrvatske. HDZ, Most i radikalna desnica koja kreira politiku Vlade to nam pravo neće oduzeti, dodala je.

Vlada je pod velikim utjecajem ultrakonzervativne desnice i jednog od njezinih glasnogovornika, Ladislava Ilčića, koji u Vladi premijera Plenkovića vodi glavnu riječ kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost. Predstavnici marginalne desnice i protivnici prava žena i prava na rodnu ravnopravnost kreiraju hrvatsku vanjsku politiku, kreiraju hrvatsku unutarnju politiku i aktivno rade na ukidanju prava žena u Hrvatskoj. Budući da se premijer Plenković nije ogradio od izjava i stavova svojeg ministra i svojeg savjetnika Ilčića, zaključujemo kako podržava i promovira zabranu pobačaja u Hrvatskoj, kako se priprema ženama ukinuti pravo na slobodno odlučivanje o vlastitu tijelu i kako s pravom njegovu politiku možemo nazvati i nazivamo ženomrzačkom.

Leaković je ponovila kako Vlada Andreja Plenkovića diskriminira žene, ne poduzima ništa kako bi zaštitila prava žena kao ni rodnih i seksualnih manjina niti kako bi ta prava unaprijedila, kako bi ženama u Republici Hrvatskoj omogućila siguran i dostojanstven život, jer još uvijek, podsjetila je, nemamo važeću Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova –  posljednja je važila do 2015. godine. Vlada također odbija ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija.

Istaknula je kako prijetnje povezane s pravima žena, nisu prve kojima su izložene rodne i seksualne te nacionalne manjine u Hrvatskoj. Vlada promovira netrpeljivost i ne čini ništa kako bi spriječila poruke mržnje, ustaško znakovlje, okupljanja opskurnih strančica, kao što je to bio slučaj u nedjelju, kada su pod neonacističkim i ustaškim simbolima središtem Zagreba defilirali zadrti desničari i nacionalisti.

Zaključno, Vlada ukida slobodu govora, mišljenja i djelovanja, napada organizacije civilnog društva, guši medijske slobode, destabilizira i uništava kulturu, sustav poticanja zapošljavanja, zaustavlja obrazovnu reformu, privatizira javna dobra, nabrojila sam samo najočitije primjere. Leaković je pozvala sve da se tome suprotstave.