Pozdravljamo povijesnu odluku Ustavnog suda – pravo na pobačaj je temeljno ljudsko pravo žena

Socijaldemokratski forum žena SDP-a pozdravlja Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske o suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece s Ustavom Republike Hrvatske. Nakon 26 godina od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, žene u Hrvatskoj izborile su veliku pobjedu.

Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske povijesna je odluka – žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu – to je temeljno ljudsko pravo žene.

Mi u Socijaldemokratskom forumu žena SDP-a, feministkinje i socijaldemokratkinje, to smo oduvijek i tvrdile, za to se zalažemo i borit ćemo se protiv svakog ograničavanja naših prava, kao i protiv svakog ograničavanja prava žena u cijelom svijetu.

Ova je odluka velika pobjeda feminističkih organizacija, nevladinih ženskih organizacija i svih koji se zalažu za rodnu ravnopravnost.

Pobačaj u Hrvatskoj mora ostati legalan, dostupan i siguran, a ova odluka Ustavnog suda to i potvrđuje.

Žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca. Zato ne smijemo dopustiti već najavljeno zaobilaženje odluke Ustavnog suda i pritisak kojemu dokazani protivnici ljudskih prava žena i prava manjinskih skupina u hrvatskom društvu već pokušavaju izložiti Hrvatski sabor. Pravo žene na donošenje odluka o vlastitom tijelu ne smije biti predmetom referenduma, kako to isti najavljuju. Tome ćemo se suprotstaviti svim  sredstvima, institucionalno, kao i građanskim organiziranjem i protestima.

Socijaldemokratski forum žena poziva sve građanke i građane da se zajednički suprotstavimo svakom daljnjem pokušaju ukidanja ljudskih prava žena.

 

 

Karolina Leaković

v.d. predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a