Priopćenje Foruma žena SDP-a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Zagreb, 22. rujna 2022. – Na današnji dan prije 23 godine zemlju je šokirao užasan zločin u kojem su tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu život izgubile tri žene dok je jedna teško ranjena. Obilježavajući taj dan kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, prisjećamo se Gordane Oraškić, Hajre Prohić, Ljiljane Hvalec i Stanke Cvetković, ali i svih drugih žena koje su tijekom svih ovih proteklih godina bile žrtve nasilja te se trebamo pitati što smo napravili, a što bismo trebali napraviti u borbi protiv nasilja nad ženama i u društvu.
Nasilje, pogotovo ono obiteljsko, nije samo problem jedne obitelji; to je društveni i politički problem i tiče se svih aktera društvene zajednice. Nema opravdanja za nečinjenje i zatvaranje očiju. Kada se dogode ubojstva, na noge se digne cijela javnost, politička i aktivistička zajednica, pa i sama Vlada. Šalju se poruke o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.
Nažalost, od predsjednika Vlade RH mogli smo čuti izjave da ne može spriječiti primitivce, divljake, kretene da čine takva kaznena djela…da za to nema lijeka, da jedino što može jest, pooštriti kazneni zakon… Nitko nema pravo relativizirati broj ubijenih žena i broj zlostavljanih žena. Nitko nema pravo reći da treba vremena za bolje rezultate kada je obiteljsko nasilje u pitanju. Nitko nema pravo stvarati dojam atmosfere straha koja dodatno sprječava žene da prijavljuju nasilje.

Ove godine ubijeno je već 12 žena, a procjena je da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. Svjedočimo i oštro osuđujemo poražavajući porast femicida kojeg treba ozbiljno shvatiti i staviti u prioritetne probleme u društvu. Brutalizacije rodno utemeljenog nasilja sa ovakvim ishodima bi nas sve, a osobito one koji kreiraju politiku, trebala staviti ispred ogledala i natjerati da kažemo: „Podbacili smo; žene nam ne znače ništa, osim onda kada nam služe za prokreaciju.“

Osim izmjene zakonskih okvira, potrebno je dugoročno i sustavno proračunsko financiranje usluga za podršku ženama žrtvama nasilja u zajednici; osnivanje i financiranje skloništa i savjetovališta u regijama i sredinama gdje ih nema i to kroz suradnju sa specijaliziranim organizacijama, te provođenje mjera Istanbulske konvencije koja ne smije ostati mrtvo slovo na papiru.

Vrlo je važno naučiti djecu već od najranije dobi da se nasilje ne smije tolerirati i zbog toga ćemo se nastaviti snažno zalagati da kroz građanski odgoj učimo djecu i mlade toleranciji i nenasilju. Isto tako, inzistirat ćemo na edukaciji u institucijama, naročito edukaciji onih koji primjenjuju zakone i propise i tako utječu na sudbine žrtava, ali i na slanje društvenih poruka.

Nema opravdanja za one koji mogu utjecati na smanjenje femicida, na zaštitu žena od nasilja bilo koje vrste. Ne možemo se buditi tek kad se zlo dogodi!

Više se ne smije slati poruka da se za nasilje nad ženama ne odgovara i da će se počinitelj izvući. Vrste olakotnih okolnosti često su apsurdne, banalizacija obiteljskog nasilja dovodi do najstrašnijih ishoda – kada glavom plate žene.

U ime svih dosadašnjih, a i potencijalnih žrtava, imamo odgovornost zaštititi ih. Stoga ovim putem još jednom pozivamo Vladu Republike Hrvatske da se ozbiljno prihvati posla i implementira sve odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jer žene u Hrvatskoj ne mogu više u strahu čekati da li su one sljedeće kojima ćemo paliti svijeće!