Sobol: Odgovornost socijaldemokratkinja za iskorake u Hrvatskoj velika je

14. izborna skupština Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske

Pozdravna riječ predsjednice Gordane Sobol

Negdje u ovo doba prošle godine našli smo se u ovoj istoj dvorani, mnoge od nas su i tada bile ovdje, na našoj redovitoj izvještajno-tematskoj skupštini. Bilo je to svega dan prije referenduma o ustavnoj definiciji braka, referenduma koji je nekako simbolično i nama socijaldemokratkinjama ukazao na izazove s kojima se danas i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji suočavamo kada je riječ o ljudskim pravima i o ženskim ljudskim pravima.

Opće je mjesto kako se ekonomska i financijska kriza koja je Europsku uniju pogodila prije najmanje 6 godina negativno odrazila i odražava na status žena, na naša ekonomska, socijalna, politička, ljudska prava. Iako obrazovanije, teže se zapošljavamo, lakše ostajemo bez posla, a profesije u kojima dominiramo potplaćene su. Trendovi retradicionalizacije i pokušaja umanjivanja dostignutih demokratskih standarda u mnogim zemljama članicama Europske unije, zabrinjavaju ali istodobno i potiču na razmišljanje i djelovanje u smjeru obrane dostignutoga i stalnoga unapređivanja zakonskog i institucionalnog okvira na međunarodnoj i na nacionalnim razinama. Jedina su brana pokušajima povratka unatrag – pokušajima koji u mnogim slučajevima postaju stvarnost – progresivne vlade i progresivne stranke. Socijaldemokratske stranke.

Odgovornost nas socijaldemokratkinja za unaprjeđenje statusa žena u Hrvatskoj velika je. I mi to znamo. Svim smo svojim brojnim aktivnostima u Forumu u proteklom mandatu svjedočile predanost vrijednostima i idejama koje nas okupljaju: jednakosti, slobodi, solidarnosti, napretku, širenju prostora slobode i prava za sve.

Kao prostor političkog aktivizma za sve žene koje žele sudjelovati u društvenoj promjeni, Socijaldemokratski forum žena koji nagodinu obilježava 20 godina od osnutka, i nadalje će otvarati vruće pa i kontraverzne političke teme, upozoravati na izazove pred nama i zalagati se za rodnu ravnopravnost i paritetnu demokraciju. U proteklom smo mandatu ojačali organizaciju, proširili i produbili naš politički utjecaj u okviru stranke i na lokalnoj razini, a naše inicijative u značajnoj su mjeri bile ugrađene i u program Vlade Republike Hrvatske.

Promovirale smo proteklih godina u mnogim našim lokalnim sredinama mjere Vlade RH za zapošljavanje žena, poduzetništvo žena, o tome organizirale i radionice i edukacije. I to ćemo činiti i dalje, u sljedećoj godini kada ćemo pojačanim intenzitetom sudjelovati u aktivnostima Stranke ususret parlamentarnim izborima, govoreći o aktivnostima Vlade odnosno aktivnostima Kluba SDP-a u Hrvatskome saboru.

Umrežene u organizaciju žena Stranke europskih socijalista sudjelujemo u političkim inicijativama na razini Europske unije, a u regiji smo i dalje vodeća organizacija socijaldemokratkinja.

No, pred nama je i u sljedećem razdoblju, nakon izbora novog vodstva, mnogo posla: ponajprije – želim jasno kazati: pitanje ženskih ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i unaprjeđenja statusa žena u Hrvatskoj nije pitanje kojim se treba baviti isključivo Socijaldemokratski forum žena SDP-a. Pitanje rodne ravnopravnosti kao pitanje ekonomskog i socijalnog razvoja mora postati prioritetno pitanje SDP-a Hrvatske. Zato u svim kolegicama koje nisu aktivne članice Foruma i u svim kolegama tražimo partnere u ostvarivanju ovih ciljeva. To je i moja poruka na početku ove izborne skupštine: danas ćemo izabrati novo vodstvo koje mora imati i političke hrabrosti a ponekada i političke ludosti predlagati, lobirati i zalagati se za iskorake u društvu koje se s progresom, vidjeli smo, teško nosi.

Članice Foruma ovih su dana izuzetno angažirane na prikupljanju potpisa podrške predsjedniku Ivi Josipoviću za još jedan predsjednički mandat. To je i jasna poruka onoj drugoj strani: nije dovoljno biti ženom kako biste znali zalagati se i promovirati interese žena. Za to morate biti progresivna žena. Za to morate biti socijaldemokratkinja.

Drage kolegice i kolege,

pitanje ženskih ljudskih prava i paritetne demokracije vrhunsko je političko pitanje a mi, članice SDP-a i SDFŽ-a u njegovu ostvarivanju imamo važnu ulogu. Uvjerena sam kako će i današnja Skupština, izbor novog vodstva i osvrt na učinjeno u protekle 4 godine pokazati kako smo kreativne i inovativne te energične u ostvarivanju promjena koje Hrvatska toliko treba.