Žene u Poljskoj i Hrvatskoj ujedinjene u obrani svojih prava

Borba za prava žena u Hrvatskoj, baš kao i u Poljskoj, borba je koja se vodi i u institucijama i na ulicama.
“Predugo smo bile pristojne,” kaže o tome Barbara Nowacka, istaknuta poljska političarka i feministička aktivistkinja, čelnica Pokreta “Spasimo žene“. “Pitale smo, upozoravale, očekivale od političara (i političarki) da nešto promijene – najveća očekivanja pritom smo imale od socijaldemokrata i ljevice, no prava žena u Poljskoj nisu se poboljšala. Štoviše, urušila su se i urušavaju se. Posebno seksualna i reproduktivna prava i zdravlje, odnosno pravo na legalan, dostupan i besplatan abortus.,” kazala je.
O toj je temi, o iskustvima poljskih žena govorila u petak i subotu, 27. i 28. listopada 2017. godine, za boravka u Hrvatskoj, u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, a na inicijativu iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Gospođa Nowacka je prošloga tjedna Sejmu predala oko pola milijuna potpisa za moderan zakon o abortusu u Poljskoj, kojim bi on postao legalan do 12. tjedna trudnoće. Sada je, podsjetimo, abortus u Poljskoj zabranjen, osim u tri slučaja – kad su zdravlje žene i ploda ugroženi, kad je trudnoća posljedica kaznenog djela i kad je riječ o teškoj malformaciji ploda. U svim ostalim slučajevima, abortus nije dopušten.
Najnoviji prijedlog desničara je ukinuti treći od navedenih izuzetaka – tako bi se trudnoća i u slučaju malformiranog ploda morala iznijeti. Također, pristup kontracepciji u Poljskoj ograničen je, a seksualna edukacija u školama nije na zadovoljavajućoj razini.
Iako je Poljska ratificirala Istanbulsku konvenciju, njezine se odredbe zapravo ne primjenjuju, tako da žene žrtve nasilja i dalje trpe institucionalno zanemarivanje. Pokret “Spasimo žene“ (Ratujmy kobiety) izrastao je u iznimnu političku snagu, koja danas okuplja sve suprotstavljene desničarskim antiženskim politikama. Poljske žene organizirale su protest „crni ponedjeljak“, u listopadu 2016. godine, takozvani opći ženski štrajk.
Pridružile su im se brojne žene u Europi i svijetu, jer borba za prava žena u Poljskoj je i naša borba. Tada su ulicama Varšave i drugih poljskih gradova marširale tisuće žena, iskazujući tako neslaganje s politikama poljske Vlade.
I ove godine protestiralo se, ali i prikupljalo potpise za uvrštavanje u parlamentarnu proceduru prijedloga liberalnog zakona o abortusu, kojega će u Sejmu u sljedeća tri mjeseca predstaviti upravo Barbara Nowacka. Podržavamo borbu žena u Poljskoj za legalan, dostupan i besplatan pobačaj. To je i naša borba!